
Casa Simón, al fons de la plaça, amb el tendal blanc. Any 1950.

1840 - 1880
DESCOBRINT L’OFICI XOCOLATER
Simón Mestres era fill d’una família de viticultors de Sant Sadurní d’Anoia.
Mentre el seu germà es dedicà a la continuación de l’activitat vitivinícola, ell va emprendre un nou negoci uns portals més enllà de la casa familiar.
Allà hi va obrir un establiment de productes “d’ultramar”, com el cacau i el cafè.
(A la foto: Simón Mestres, Fundador de Casa Simón, actualment Chocolates Simón Coll S.A.)
El contacte diari amb el cacau el va acostar a l’elaboració de xocolata. Amb les seves mans creava formulacions de xocolata, que ben aviat varen ser el principal reclam per a la clientela de Casa Simón.
Aquesta relació tan estreta i artesanal amb el procés de transformació del cacau segueix inspirant-nos a dia d’avui en el procés de creació de nous productes.
(A la foto: Metate original de la Casa Simón de 1840. El metate és la pedra de granit amb la que antigament es molia manualment el cacau.)


1880 - 1910
NEIX LA MARCA "SIMÓN"
L’ofici xocolater va transmetre’s d’en Simón a en Miquel, que estimà l’ofici i creà, al voltant de l’any 1880, el primer embolcall de la casa del que es té coneixement. Hi trobem la marca SIMÓN enmarcada per gravat que reflecteix una escena molt descripriva sobre la xocolata. Ens mostra tres moments relacionats amb les tres principals matèries primeres implicades en l’elaboració de la xocolata tradicional. La collita de sucre en una plantació de canya, la sega del blat que representa la farina i, finalment, el cacau navegant d’un continent a l’altre, en un bergantí de càrrega.
(A la foto: Embolcall original de 1840 i rajola de xocolata emmotllada com es feia antigament.)
1910 - 1940
LA PRIMERA FÀBRICA DE XOCOLATA
Malgrat que la Guerra Civil espanyola va dificultar-ne els darrers anys, aquestes tres dècades van suposar una mecanització progressiva del procés d’elaboració. Es va iniciar en un espai contigu a l’obrador artesà, on s’hi van incoporar màquines de mòlta, refinat i conxat. Així, es va començar a elaborar una més gran varietat i quantitat de productes, amb una qualitat superior. És a partir d’aquest moment quan podem parlar de la primera fàbrica de xocolata Simón Coll. Tot això va facilitar l’expansió de la marca SIMÓN més enllà de la clientela de la botiga de Sant Sadurní.


Foto esquerra: Mesclador o molí de pedra, on es molturava, refinava el cacau i on es mesclaven els diferents ingredients per fer xocolata. Foto dreta: Metate Personal de Casa Simón treballant en l’elaboració de xocolata, any 1960
1950 - 1960
PRIMERES CAMPANYES PUBLICITÀRIES. EXPANSIÓ COMERCIAL A NIVELL NACIONAL.
Miquel Coll va ser pastisser alhora que xocolater. Sentia passió per les dues activitats i va buscar l’excel·lència en totes dues. Miquel Coll va optar per fer una xocolata de qualitat, treballar amb bons ingredients i maquinària adecuada per tal d’aconseguir una textura fina i característica. En aquesta etapa es van iniciar les primeres accions de comunicació i promoció en els mitjans, anuncis de ràdio i àlbums amb col·leccions de cromos. Durant aquesta etapa, la xarxa comercial també avança en abast geogràfic, arribant a tota la geografía espanyola.

Àlbum de cromos de la xocolata Simón editat el 1959.

Anuncis promocionals de la xocolata emesos as cinemes de l’época

Furgoneta de repartiment Simón Coll
1972
CHOCOLATE AMATLLER BARCELONA S’INTEGRA DINS L’EMPRESA SIMÓN COLL, S.A.
El 1972, Xavier Coll, fill de Miquel i cinquena generació familiar, ja s’ha incorporat a la gestió de l’empresa, i adquireix la marca Chocolate Amatller, una marca emblemàtica de Barcelona. Amatller, creada el 1797 per Gabriel Amatller, havia estat capdavantera a Catalunya i a tot el territori Espanyol, sobretot a finals del sXIX i principis del XX.
La xocolata Amatller, la marca que Gabriel Amatller va fundar, unes cases més enllà de Santa Maria del Mar de Barcelona, existeix des de fa més de 220 anys, i s’ha mantingut en el mercat sense interrupció des del seu inici.


Dues marques històriques
Aquesta rajola de xocolata Amatller per fer a la tassa és el producte més emblemàtic de la marca, que Simón Coll ha seguit comercialitzant en el seu embolcall original.
La Xocolata Arumí, marca originaria de Vic, i de llarga historia, també forma part de les marques que actualment comercialitza Simón Coll S.A.
1982
LA CONQUESTA DEL MERCAT A TRAVÉS DE L’ESPECIALITZACIÓ I L’I+D
Era una època de turbulències a nivell mundial, com la crisi del petroli del 73 i la inflació. Al mateix temps, cada vegada era més gran la competència de marques internacionals que entraven al mercat espanyol. En aquest entorn difícil Xavier va decidir apostar per la innovació i la diferenciació de producte.
Gràcies a la introducció de la robòtica, Simón Coll va aconseguir crear productes diferenciats de la competència, a escala industrial, mantenint una personalitat propia.


Les tradicions en xocolata
Per aconseguir diferenciació respecte als competidors, Xavier Coll va identificar segments dins del mercat de la xocolata on Simón Coll pogués aportar valor. Entre ells van destacar les xocolates de temporada o estacionals, en especial Nadal i Pasqua. (En la foto: línia de paraigües de xocolata, i línia de voltejat de figures de Pasqua Simón Coll)
1991
SIMÓN COLL COMENÇA A EXPORTAR
L’aposta per la internacionalització, iniciant l’activitat exportadora el 1991. Avui, l’exportació representa un 25% de les vendes de l’empresa, i tant la marca SimónColl com Amatller s’exporten a més de 30 països de tot el món. En la foto, d’esquerra a dreta, retall de catàleg de venda a Txèquia, página revista Wallpaper (Regne Unit), anunci d’uns grans magatzems japonesos.

2004-2009
INICIEM LA CONSTRUCCIÓ DE LA MARCA SIMÓN COLL COM A MARCA DEL SxxI
L’any 2004 Maria Coll, filla de Xavier Coll i sisena generació familiar, s’incorpora a la gestió de Simón Coll S.A. El seu somni, construir la Simón Coll del futur, posant en valor tota la gamma de productes que havia desenvolupat el seu pare, i potenciant la seva comercialització.
(A la foto: Maria Coll, sisena generació familiar al capdavant de Simón Coll.)


Les tradicions de xocolata, actualitzades
En les dècades anteriors, l’empresa s’havia anat especialitzant en productes infantils i de consum estacional. Prenent com a base aquella gamma de productes ja existent, es va apostar per la creativitat en nous dissenys d’embolcalls, realitzats per reconeguts il·lustradors i il·lustradores de llibres.
A partir de llavors, els productes de temporada i infantils de Simón Coll, a més de ser productes de xocolata de qualitat, també transmetrien emocions i qualitat des de l’embolcall, valors centrals de Simón Coll.
La gamma de rajoles Simón Coll creix amb varietats d'alts continguts en cacau
Simón Coll s’orienta cap a les noves tendències en el mercat de xocolata, als consumidors que en el seu dia a dia busquen cada vegada més productes amb alt contingut en cacau, en formats adaptats al seu estil de vida. Era el moment perquè Simón Coll llancés al mercat una nova línia de rajoles, xocolatines i xocolates a la tassa, creant per a això noves formulacions, nous motlles, envasos més adequats al seu ús en el dia a dia.


El nou esplendor de la Xocolata Amatller
L’any 2007, el mercat de la xocolata estava evolucionant cap a un consum cada cop més adult, més gourmet. En aquest moment és quan la marca Amatller s’orienta en aquesta direcció, amb unes presentacions molt cuidades, juntament amb una alta qualitat de producte. Per fer-ho possible, es van incorporar a la gamma noves propostes amb sabors i textures, que es van posar al mercat mitjançant unes presentacions i embolcall de gran bellesa, creats a partir de l’antic fons gràfic de la marca.
2012
El CENTRE DE VISITES DE SIMÓN COLL, L’ESPAI XOCOLATA, OBRE LES PORTES
L’Espai Xocolata Simón Coll va obrir les seves portes el 4 d’Octubre de 2012, després de 8 anys d’elaboració del projecte. Va néixer amb la voluntat de ser un lloc de divulgació de la marca, així com de la cultura del cacau i la xocolata. L’Espai Xocolata representa el principal altaveu de la marca, i és un lloc de trobada per a tots els amants de la xocolata.

Divulgar la marca, i la cultura del cacau i la xocolata
Situat al centre de Sant Sadurní d’Anoia, ha actuat com a generador de visitants al municipi, i contribueix a la interessant oferta enoturística existent en aquest poble vitivinícola per excelencia.

Comparar història i actualitat
L’ahir i l’avui de la fàbrica dins un mateix espai. El visitant pot observar tant el procés tradicional d’elaboració, com, en viu, una línia moderna actual d’emmotllat i envasat.

De “desconeixedors” a “fans” de Simón Coll
El visitant, també hi pot trobar, en la botiga de fàbrica, tota la col.lecció de productes Simón Coll, degustar-los
2013
SIMÓN COLL INICIA UNA METODOLOGIA D’INVESTIGACIÓ I RECERCA SOBRE ELS CACAUS AROMÀTICS
Xavier Coll dissenya una metodología de treball per identificar cacaus aromàtics del món, i transformar-los de forma que preservin el màxim aquells aromes primaris que els donen la personalitat. Viatja a zones de cultiu de cacau, com Ghana, Sao Tomé, Equador, Perú, Honduras, i estudia, juntament amb els agricultors, les condicions i processos que, en origen, influeixen en la generació d’aromes primaris en el cacau, per després relacionar-ho amb la transformació en rajola de xocolata en la fàbrica Simón Coll.

2014
INAUGURACIÓ DE LA BOTIGA DINS LA CASA AMATLLER, BARCELONA
El 2014 la Casa Amatller , situada al Passeig de Gràcia 41, de Barcelona, obre les seves portes als visitants. La visita a la Casa Amatller es centra en el pis principal de la casa, projecte de Puig i Cadafalch, on vivien els Amatller, que ha estat perfectament consevat i restaurat on hi trobem obres d’art destacades, com escultures d’Eusebi Arnau.


Un oasi de xocolata dins la Casa Amatller
En la planta baixa, d’accés lliure, hi ha la botiga de productes de Chocolate Amatller, enmig de la zona de cafeteria-xocolateria i restaurant, de la cadena Faborit. La botiga té tots els productes de la marca, i compta amb un personal propi, que t’informarà i aconsellarà, i punts de tast de producte. Dins el mateix espai, en l’antiga cuina de la Casa, s’hi pot degustar la tradicional xocolata a la tassa Amatller. Una experiència única i autèntica.
2018
NEIX UN NOU ESPAI PER A LA INVESTIGACIÓ I DIVULGACIÓ SOBRE EL CACAU
En el mateix lloc on Simón Mestres havia fundat el seu obrador de xocolata i botiga el 1840, s’hi crea un espai remodelat i modern, integrat per la fàbrica antiga, restaurada, modernitzada i en funcionament, una sala de tast i una botiga que, a més de tenir l’assortiment habitual de les nostres xocolates, també incorpora la venda de bombons artesans i rajoles de xocolata d’edició limitada, creades en la fàbrica I+D.

Obrador Bean To Bar
L’antiga fàbrica es reforma i esdevé la fàbrica I+D destinada a la investigació i creació d’edicions limitades de xocolates a base de cacaus aromàtics de tot el món

Sala de Tast
Al costat de la fàbrica Bean to Bar, una sala de tast i altres activitats relacionades amb la Cultura del Cacau i la Xocolata

Xocolateria – Bomboneria Casa Simón
L’antiga botiga, ara remodelada, a més de tenir l’assortiment habitual de les nostres xocolates, també incorpora la venda de bombons artesans i rajoles de xocolata d’edició limitada